1. Fontosabb és szebb dolgokra gondolj, mint állandóan a fülzúgásra
 2. Vedd kezedbe életed irányítását, a fülzúgást felejtsd el.
 3. Szánj több időt családodra, barátaidra, partneredre.
 4. Próbálj többet mozogni, sétálni, sportolni, hiszen a mozgás az élet.
 5. Zárd be a múltat egy páncélszekrénybe, hiszen úgysem tudsz változtatni rajta.
 6. Zárd el a jövőt magad elől, hiszen ki tudja, mit hoz a holnap.
 7. Élj a jelenben, élj a mának. Ami biztosan a tiéd, az felkeléstől a lefekvésig terjedő idő.
 8. Élvezd a még megmaradt természetet. Csodáld a fákat, növényeket.
 9. Tudatosan figyelj a külső zajokra, kezdetben rövid, majd egyre hosszabb ideig.
 10. Segíts másoknak, hiszen a jótékonykodás hangulatjavító.

tinnitus_10_parancsolat.jpg

És még néhány hasznos tipp, hiszen szerencsére tíznél jóval több lehetőséggel élhetünk, hogy a fülzúgás panaszait enyhítsük, hangulatunkon és életminőségünkön javítsunk.

 • Ne ess pánikba! Vannak jobb és vannak rosszabb napok, de a panaszokon mindig lehet enyhíteni.
 • Védd a hallószerveid a hangos helyeken! Ma már számos könnyen elérhető védőeszköz áll rendelkezésünkre.
 • Ne kreálj negatív előrejelzést a tinnitusról („soha nem lesz jobb, stb.)! A fülzúgás mindig enyhíthető.
 • Légy „detektív”! Kövesd nyomon, mi váltja ki a tinnitust! Ha kiderítetted, hogy mitől leszel jobban, és mi az, ami rossz hatással van az állapotodra, sokkal könnyebben alakíthatod az életed.
 • Vizsgáld felül, hogyan élsz, próbáld csökkenteni a stresszt! A stressz és az aggódás biztosan nem javít a tinnituson.
 • Vizsgáltasd ki magad. Lehet, hogy egy egyszerű, könnyen kezelhető ok áll a háttérben, amelynek megszüntetésével a fülzúgás is megszűnik.
 • Légy tisztában egészségi állapotoddal, a rendszeresen elvégzendő szűrővizsgálatokra, kontrollvizsgálatokra érdemes elmenni, óvakodj azonban a hipochondriától – testünk öngyógyító erejére mindig számíthatunk.
 • Figyelj az étkezésre, fokozatosan csökkentsd a tinnitust kiváltó vagy fokozó szereket, mint pl. a só, a mesterséges édesítőszerek, a cukor, az alkohol vagy a koffein, stb.
 • A gyógyszeres kezelések mellett vagy helyett rengeteg táplálékkiegészítőt és gyógyhatású készítményt alkalmazhatunk. A vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok szervezetünk kenőolajai, testi-lelki egészségünk őrei. Néhány nagyon hasznos tipp: a jó öreg C-vitamin, E-vitamin, B-vitaminok, magnézium, szelén, cink, Q10, omega 3 zsírsavak, vas, ginkgo biloba, propolisz, gyógygomba kivonatok, aloevera, stb.
 • A fülzúgás a gondolkodást beszűkíti, a figyelem egyre jobban összpontosul. A vegetatív idegrendszerrel való kapcsolódás révén a vázizomzat, különösen a nyaki és háti izmok megfájdulhatnak, merevek, kötöttek lesznek. A szervezet állandó készültségben van, mint egy vadra váró tigris. Ezt a feszültséget oldhatjuk lazító gyakorlatokkal, akár masszázzsal. Elménk „lazításáról” is érdemes gondoskodnunk. Ebben segít az autogén tréning, a progresszív relaxáció, a jóga, vagy egy jó nagy séta a szabad levegőn.
 • A fülzúgással foglalkozó szakemberek tapasztalatból tudják, hogy a fülzúgásban szenvedők időjárás-változásnál panaszkodnak fülzúgásuk erősödésére. Ma már köztudott az időjárási frontoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatása. Tájékozódj előre a frontokról, de ne ess abba a hibába, hogy egy ártatlan front miatt már előre aggódsz állapotod miatt. Nem ezen fog múlni, hidd el…
 • Sohase veszítsd el a humorérzéked. Sőt. Az ember tudjon nevetni saját magán, különben szenvedni fog. Egy híres idézet szerint: „Azon a napon válik az ember igazán felnőtté, amelyiken először nevet magán tiszta szívből.”
 • „Az, aki másokat ural, lehet, hogy hatalmas, de az, aki saját magán uralkodik, sokkal hatalmasabb” – mondja a híres bölcselet. Ha teljes mértékben uralni nem is tudjuk a tinnitusunkat, apró lépéseket mindig tehetünk panaszaink enyhítésére, legyen az egy kedves gondolat, egy jó szó, egy dallam, vagy egy dicséret. Ne feledjük, minden utazás az első lépéssel kezdődik…

 

(Forrás: MTE hírlevél, 2011)

  

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések