A hallásproblémával élők nagy része nehezen fogadja el a tényt, hogy hallókészülékre van szüksége. Ha még nem is szántuk rá magunkat a vásárlásra, tájékozódni már a vizsgálat előtt is érdemes. Most induló sorozatunkból megtudhatja, hogy milyen költséggel jár egy hallásvizsgálat, és mennyibe kerül egy hallókészülék. Ebben a részben arról írunk, hogy ki jogosult a támogatásra, mekkora könnyebbséget jelent ez számunkra, és hogy mennyibe kerülnek az OEP által támogatott hallókészülékek.

 hallokeszulek_ar_1.jpg

Jó, ha tudja, hogy vannak olyan hallásközpontok, ahol a teljes körű hallásvizsgálatot akár ingyenesen is elvégzik. Persze a legtöbben nem is a vizsgálat, hanem inkább a hallókészülékek költségvonzatától riadnak vissza.

A hallókészülékek gyógyászati segédeszközöknek minősülnek, tekintettel arra, hogy ezek a készülékek a hallásproblémával élők életminőségének javulását szolgálják. A gyógyászati segédeszközök nem vénykötelesek, ezért, ha hallókészüléket szeretnénk vásárolni, csak akkor van szükségünk vényre, ha szeretnénk igénybe venni a társadalombiztosítási támogatást. Vény nélkül a készülék teljes árát a vevő fizeti ki, ezért is érdemes az OEP támogatást igénybe venni.

Ki veheti igénybe a támogatást?

Ha magyar állampolgárok vagyunk, és rendelkezünk érvényes TAJ kártyával, lehetőségünk van OEP támogatással is hallókészüléket vásárolni. Nem elég azonban, hogy mi úgy érezzük, szükségünk van a készülékre, fül-orr-gégész és audiológus szakorvosnak kell megállapítania a halláscsökkenésünk mértékét. Ezt követően, mintha csak gyógyszert vásárolnánk, receptre írják fel számunkra a megfelelő hallókészüléket. tamogatas.jpg

Mennyibe kerül egy hallókészülék?

Fontos információ, hogy az OEP nem minden hallókészülékhez nyújt támogatást. Az OEP információs weboldalán (http://sejk.oep.hu) szabadon és ingyenesen elérhető az a lista, melyen a támogatással vásárolható hallókészülékeket tartalmazza. Itt megtekinthető a készülékek teljes (támogatás nélküli) ára, a támogatás mértéke, és az általunk fizetendő összeg.

A támogatás mértéke készülékenként eltérő. Ennek az az oka, hogy a különböző típusú hallásproblémákhoz kapcsolódóan bizonyos hallókészülék csoportokat alakítanak ki. Ez azt jelenti, hogy egy adott típusú hallásproblémának a korrigálására egy adott csoportba besorolt hallókészülékek alkalmasak. Egy csoporton belül a legalacsonyabb árfekvésű hallókészülék árához az OEP 70%-os támogatást nyújt. Csupán ezzel az összeggel járulnak hozzá az egyazon csoportba tartozó, magasabb árfekvésű hallókészülékek megvásárlásához is, ezért van az, hogy a drágább készülékekre százalékos mértékben alacsonyabb támogatást kaphatunk, mint az alacsonyabb árfekvésű darabokra.

Tehát összefoglalva a 70%-os OEP támogatás az adott csoporton belül a legalacsonyabb árú készülékre vonatkozik, az ennél drágább készülékek támogatása ennél kisebb mértékű, ám összegszerűen azonos.

  

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések