Hallásproblémája van, és ezt be is ismeri. Rászánta magát, hogy megoldást keres. De mennyi az annyi? Sorozatunk előző részéből megtudhatta, hogy milyen esetekben vehetjük igénybe  az OEP támogatást, és ez a hozzájárulás mekkora könnyebbséget jelenthet számunkra. Most arról írunk, hogy hol érdemes vásárolni, milyen időközönként vehetjük igénybe a támogatást, és hogyan lehetséges az, hogy valaki 0 Ft-ért hallókészüléket vásárol?

hallokeszulek_ar_2.jpg

Hallókészülék olcsón. Hol vásároljak?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy hol érdemes hallókészüléket vásárolni. Erre a lehető legjobb válasz az, hogy olyan hallásközpontban, ahol a lehető legjobb szolgáltatásban részesülhetünk. Ugyanis amennyiben OEP által támogatott hallókészüléket vásárolunk, mindenhol ugyanazt az összeget fizetjük.  Az OEP listáján szereplő termékek árát az OEP határozza meg, és ettől az ártól a forgalmazók nem térhetnek el. Tehát olyan nem fordulhat elő, hogy egy támogatott készüléket egyes helyeken olcsóbban, máshol drágábban kínálnak. Ezért is érdemes arra törekednünk, hogy olyan hallásközpontban vásároljunk, ahol a készülék mellé kiváló hallásspecialisták által végzett, teljes körű hallásvizsgálatot végeznek, és professzionális szolgáltatást nyújtanak. Hiszen a termék és az ár mindenhol ugyanaz, a szolgáltatás színvonalában azonban meglehetősen nagy különbségek vannak.

Kedvezményt csupán a teljes áron vásárolt, nem támogatott készülékek árából kaphatunk, ám ilyen esetben sem javasoljuk, hogy csupán az ár alapján döntsünk: hallókészülékünk csak akkor lesz igazán segítségünkre, ha az valóban alkalmas a hallásproblémánk korrigálására, és megfelelő módon van hallásunkhoz igazítva.

ID-100176426.jpg

Mit jelent a kihordási idő?

Az OEP a támogatást úgynevezett kihordási időre állapítja meg. Ez az időtartam a jelenlegi jogszabályok szerint 6 év. Ez azt jelenti, hogy 6 évente van lehetőségünk OEP támogatással új hallókészüléket vásárolni. Természetesen a jobb és bal fülére ez külön értendő, tehát például ha csak a bal fülén visel hallókészüléket, és jobb oldalon is halláscsökkenés tapasztalható, ettől függetlenül igénybe vehető a támogatás a jobb fülre is. Kivételt képeznek a kihordási idő alól azok az esetek, amikor valakinek oly mértékben romlik a hallása, hogy a jelenlegi készülékével az semmilyen beállítással sem korrigálható. Ilyenkor kivételes esetekben igényelhető újabb támogatott hallókészülék.

Hallókészülék ingyen a közgyógyellátás keretében

A társadalmi szolidaritás elve alapján lehetőség van arra, hogy bizonyos gyógyászati segédeszközökhöz, többek között a hallókészülékhez, ingyenesen juthassunk hozzá. Ehhez érvényes Közgyógyellátási Igazolvány szükséges, melynek keretében nem csupán a hallókészüléket, a későbbiekben (a kihordási időn belül) annak esetleges javítását is a társadalombiztosítás finanszírozza. A közgyógyellátás szociális alapon igényelhető, és a jogosultság megállapítására való kérelmet a lakóhelye szerinti illetékes jegyzőhöz kell benyújtani. Amennyiben érintett lehet, érdemes ellátogatnia háziorvosához, aki majd beutalja a szükséges vizsgálatokra, és segítséget nyújt ahhoz, hogy hol kell benyújtania a kérelmét.

  

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések