Soha nem gondoltam volna, hogy mindenféle kényszerítő eszköz nélkül vagy netán egy elveszített fogadás eredményének hiányában egyszer magamtól leírom azt a szót, hogy bugyigumi. Egyelőre a sírvázát is csak óvatosan ízlelgetem, de hogy ezt a két szót egy szakmai blogon, a hallókészülékekkel kapcsolatban fogom monitorra vetni, arra körülbelül akkora esélyem volt, mint Kertész Vili bácsinak a zenei karrierre.

Tegnap azonban olyan szórólapot talált kolléganőnk a postaládájában, ami mellett nehéz lenne szó nélkül elmenni.

Bloghoz árlista gagyi termékekről_ok_2.0_1.jpg

Már ezt a nagyothalló-készülék szóösszetételt sem szeretem használni – még ha ez rögzült is valamilyen formában a köznyelvben az elmúlt évtizedekben, bár azért szerencsére kezd kikopni -, mert ugye nem nagyon különböztetünk meg kicsithalló-készüléket, de közepesen halló készüléket vagy nagyon-nagyothalló készüléket sem, de bárcsak ez lenne a legnagyobb baj.

Nem fontos most az sem, hogy abban esetben, ha tévesen “nagyothalló készüléknek” írjuk, akkor azzal arra célzunk, hogy a készüléknek nincs rendben valami a hallásával, bár nyilvánvalóan nem erre gondolt a kreatív (khmm…) a tervezésnél.

Abba sem akarok belemenni, hogy ugye cipőt a cipőboltból, és hát hallókészüléket sem biztos, hogy a fa felmosónyelek, az edényfogó hőálló kesztyűk valamint a 12 szálas művirágcsokrok közül kellene kiválasztani. Azt mondjuk el tudom képzelni, hogy léteznek olyan hallásspecialisták, akik kiválóan értenek a palacsintaforgatóhoz vagy a combfixhez, de azt nehezen tudom elképzelni, hogy az abroszleszorító csipesz szakértő vagy az udvari erős szálú műanyag seprű specialista értene a hallókészülékekhez.

Elmosolygunk ezeken a dolgokon, szinte halljuk ahogy az abszurd humor nemzetközi és hazai  kiválóságai, a  Monthy Python színészei vagy akár a L’art pour l’art társulata könnyfakasztó jeleneteket kreál ebből az árlistából, de a helyzet az, hogy van itt valami, ami nem hagy nyugodni.

Ugyanis van abban valami szomorú, hogy a “nagyothalló készülék” külön kiemelést kapott a szórólap alján, öles betűkkel hirdetve a terméket. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy jól megy a “bolt”, jó pár darabot eladhattak belőle, jó pár embernek bosszúságot és csalódást okozva. Egyáltalán ez valóban hallókészülék vagy csupán valami hangerősítő eszköz? Kizárt dolog, hogy a terméket az előbbinek lehetne nevezni.

Ha valaki nagyon el akarja költeni ilyenre a pénzét, annak azt javaslom, hogy ezt az összeget inkább lottózza el.

Még ott is nagyobb esélye van nyerni, mint a 2800 Ft-os “nagyothalló készülékekkel” jól hallani.

  

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések