Nagyon fontos, hogy amennyiben a halláscsökkenés tüneteit észleljük magunkon, azonnal forduljuk hallásspecialistához, aki megvizsgálja hallásunk aktuális állapotát. Így időben észlelhetjük, ha baj van. A hallásvizsgálat gyors és fájdalommentes, mégis érdemes rá felkészülni.

memo.jpg

Általában a reggeli órák a legalkalmasabbak, amikor még kipihentek vagyunk, nem zsongnak a fejünkben a nap során szerzett információk, és a napi zajterhelésnek sem tettük ki füleinket. Ha zajos helyen dolgozunk, igyekezzünk a vizsgálatot megelőző 12-24 órát csendes, nyugodt környezetben eltölteni.

A személyes adatok egyeztetéséhez személyigazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya is legyen nálunk. Ha jártunk már korábban vizsgálaton, a leleteket vigyük magunkkal. Amennyiben átestünk bármilyen fülbetegségen, fülfolyáson, esetleg fülműtéten, annak a dokumentációjáról se feledkezzünk meg. Ha hallókészüléket viselünk, akkor készítsük a nyilvántartási lapját a papírjaink mellé. A rendszeresen szedett gyógyszerek listája sem mellékes, hiszen a társbetegségek sokszor rávilágítanak az elváltozás okára. Sok kérdéssel találkozhatunk a vizsgálat előtt, mely faggatózásnak tűnhet, de a hallásspecialista azért teszi fel őket, hogy pontos képet kaphasson jelenlegi állapotunkról.

A fül külön kitisztítása erre az alkalomra felesleges. A napi rutinszerű ápolás, mint a fülkagyló és a fül mögötti terület megmosása, a hallójárat bemenet kitörlése bőségesen elég. A hallójáratot piszkálni, fültisztító pálcikával benyúlni mind általában, mind a vizsgálat előtt tilos! Sokszor pont ezzel az eljárással hiúsíthatjuk meg a vizsgálatot, mert annyira betolhatjuk a fülzsírt, hogy első alkalommal eltávolíthatatlanná válik. Ha tudjuk, hogy fülünk több fülzsírt termel, és emiatt rendszeresen járunk fülészeti kontroll vizsgálatra, kezelésre akkor egy-két napon keresztül paraffinolajjal csepegtessük hallójáratunkat. Az olaj feloldja a fülzsírt, így az eltávolítása is egyszerűbb és fájdalommentes lesz. A hallójáratot a hallásspecialista megvizsgálja az audiometriai vizsgálat előtt, és ha szükségesnek ítéli, további beavatkozásokat javasol. Ilyen lehet például a fülzsír eltávolítása, melyet fül-orr-gégész szakorvos végez el.

Végül indulás előtt a füleinket se felejtsük otthon, mert nélkülük ezek a vizsgálatok kivitelezhetetlenek!

>> Kapcsolódó cikkek:

  

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések