Sokan gondolkodnak így: „Nem hallok jól, ez tény. A hallásvizsgálaton megállapították, hogy hallókészülékre van szükségem, ez is tény. Oké, de minek nekem két hallókészülék, elég, ha az egyik fülemre hallok, az is jobb, mint a semmi”. Vagy mégsem? És mit is jelent a sztereó ellátás, és miért van rá szükség?

hallas_egy_fullel_1.jpg
Melyik oldalon is hallom?

Sok hallásproblémával élő érintett azt hiszi, hogy elegendő, ha csak a rosszabbik fülén visel hallókészüléket. De ez nem így van! Az egyoldali hallás nem elegendő, hogy megfelelően eligazodjunk a beszéd, a zene és a zajok világában.  Az emberi hallás két füllel működik igazán. A hallórendszerünk ugyanis úgy fejlődött ki, hogy binaurális, azaz a kétoldali hallásunk segítségével a lehető legjobb érzékelést és beszédértést érhessük el. Nem véletlenül van kettő belőle, csak két füllel hallunk megfelelően. A hang a jobb és a bal fület ugyan egész csekély különbséggel, de eltérő időpontban éri el. Amikor az agy mindkét fülből jeleket kap, képes meghatározni, hogy milyen irányból érkeznek a hangok. Ha mindkét fülből érkeznek hangok, akkor jobb a tájékozódó- és egyensúlyérzékünk, a világ pedig természetesebbnek tűnik.

Ezért is szükséges a sztereó ellátás, amely azt jelenti, hogy a mindkét oldalt érintő halásproblémát mindkét oldalon kezeljük. Ha két hallókészüléket viselünk:

  • jobb és bal oldalon is jobb lesz a hallásunk
  • könnyebben megy majd a beszédértés
  • háttérzajban is javul az irányhallásunk
  • jobb lesz a hangminőség és hangszínérzékelésünk is.

De nem csupán azt kell figyelembe vennünk, hogy a két hallókészülék milyen előnyökkel jár, hanem azt is, hogy mik a következményei, ha egyik fülünket „elhanyagoljuk”. A fülnek és az agyba vezető hallóidegpályának hangingerekre van szüksége ahhoz, hogy működésbe hozza, és működésben is tartsa a megmaradt hallási képességeket. A hallási képességek folyamatos romlásnak vannak kitéve akkor, ha huzamosabb ideig nem érik hangingerek a hallószervet. Így, ha tartósan csak az egyik fület használjuk, akkor a másiknak fül „elszokik a hangoktól”, és ezáltal rosszabb lesz az érthetősége.

Binaural Pearl Jam.jpg
A binaurális hallás annyira fontos, hogy a világ egy legjobb rock zenekara ezt a címet adta egyik albumának

A kétoldali hallás teszi lehetővé az irányhallást is. Az irányhallással tudjuk meghatározni, honnan érkeznek a hangok, például ennek segítségével érzékeljük, hogy melyik fáról halljuk csicseregni a madarat a parkban a padon üldögélve. Az irányhallás azért is fontos, mert rengeteg veszélyre is figyelmeztethet, például az úttest szélén állva meghallhatjuk, hogy egy autó közeledik, vagy, hogy a kerékpárúton átkelve meg kell állnunk, mert egy biciklis fog elrobogni előttünk. Tehát az irányhallást nap mint nap használjuk, még akkor is, ha ez közben nem tudatosodik bennünk, mert automatikusan történik. Mindehhez arra van szükség, hogy mindkét fülünk esetében megfelelő legyen a hallásunk.

Végül vegyünk egy egyszerű példát. Zenehallgatás során mindenki megtapasztalhatta már, hogy a sztereóhangzás, sokkal jobb hangminőséget képes nyújtani, mint a mono. A sztereó természetesebben és tisztábban hat, teljesebb és gazdagabb a hangzása. A hallókészülékekkel sincs ez másképpen: ha valaki két készüléket visel, a hangok sokkal kiegyenlítettebbnek tűnnek, így a hallás sokkal kellemesebb élményt nyújt, és az illető alacsonyabb hangerő mellett is jól fog hallani.

A tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy akiknek két hallókészülékre van szükségük, és kettőt is viselnek, sokkal elégedettebbek, mint azok, akik úgy döntenek, hogy kettő helyett csak egyet hordanak. A két hallókészülék által nyújtott, javított hangzás jelentősen javítja a hallásélményt. A legtöbb ember miután kipróbálta a két készülék viselését, soha nem akart többé csak egyet hordani.

Két fülünk van. Használjuk mindkettőt, hogy halljuk a világ hangjait, hogy semmiről se maradjunk le!

  

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések