Sajnos bőven akad olyan munkahelyi környezet, mely káros hatással van hallásunk egészségére. A halláscsökkenés egyik leggyakoribb oka a fokozott zajterhelés, így érdemes odafigyelnünk hallásunk védelmére munka közben is. Előző cikkünkből megtudhatták, hogy mire kötelezi az erre vonatkozó rendelet a munkaadókat, most bemutatunk 5 olyan foglalkozást, amelyeket határozottan a legzajosabb munkakörök között tartunk számon. Kiderül, hogy még a motoros futárok sincsenek biztonságban..      

Gyáripari dolgozók

rp_gyáripar.jpg

Fotó: Ideatix.hu

A munkahelyi ártalmak listáján a gyári munkások esetében a halláscsökkenés előkelő helyet foglal el. Az ok egyértelmű: a hatalmas és zajos gépsorok között eltöltött órák kiemelkedően károsak hallásunk egészsége szempontjából. Nem véletlen, hogy a munkavédelem jogilag is szankcionált intézményrendszerének kialakítására a modern gyáripar létrejöttével fogalmazódott meg az igény. A munkaeszközök fejődésével, így a gyáripar kialakulásával a dolgozók nagy tömegeit foglalkoztatták egy munkakörnyezetben, így a munkahelyi ártalmak egy adott helyen történő előfordulása látványosabbá, szembetűnőbbé vált.

 

Építőipari dolgozók

építőipar

Manapság nem kell sokat kutakodni, bolyongani ahhoz, hogy szembe találjuk magunkat egy éppen zajló épület- vagy útfelújítással. Tehát nem kell senkinek bemutatni, hogy egy ilyen építőipari gép milyen zajterheléssel jár. Gondoljunk bele, hogy mit jelent ez azokra a dolgozókra nézve, akik mindennapjaikat ilyen gépek közelében töltik. Egy légkalapács például 115 dB-es hangot bocsát ki. Tekintettel arra, hogy a 85 dB-nél erősebb zajok már veszélyesek lehetnek hallásunk egészségére, legkevésbé sem ajánlott kitenni magunkat megfelelő védelem nélkül ilyen erős zajterhelésnek. Vegyük figyelembe, hogy a legtöbb építőipari eszköz ennél jóval hangosabb.

Motoros futárok

motoros futár

Fotó: Girlhour.hu

 A bukósisak megvédi a motorosok fejét a komolyabb sérülésektől, de sajnos ugyanakkor halláscsökkenést is okozhatnak. Motorozás közben a bukósisak mellett áramló légáramlat által kiváltott zaj erőssége 100 km/h sebességnél akár a 90dB-t is meghaladhatja, ekkora zajterhelést pedig maximum 2-3 órán keresztül tudunk halláskárosodás nélkül tolerálni. A napi közlekedésünk tehát nem feltétlenül veszélyes, de azoknak, akik kedvelik a motoros túrákat, vagy netán munkavégzésük egész időtartamában használják (motoros futárok) ezt a járművet, érdemes beruházni egy jobbfajta füldugóra.

Szórakoztatóiparban, az éjszakai életben dolgozók

dj

A halláscsökkenés egyik gyakori oka a hangos zenehallgatás. Mindazok, akik bárokban, diszkókban, koncerttermekben dolgoznak, nap mint nap ki vannak téve a halláskárosodást okozó zajterhelésnek. A legtöbb éjszakai szórakozóhelyen akár 100 dB-t is meghaladó hangos zene szól a hangszórókból, mely elképesztő károkat tud okozni. A dj-k, a hangosítók, a pultosok, a kidobók mind-mind ki vannak téve ennek a veszélynek. Jó hírünk, hogy remek speciális füldugókat gyártanak már kifejezetten erre a célra, és olyan szűrővel vannak ellátva, melyek a hallásra káros zajokat kiszűrik, míg a zenét, a beszédhangot megtisztítva átengedik. Így előzik meg a fülzúgást és a halláspanaszok kialakulását.

Repülőtéri személyzet

repuloter_zajvedelem

Fotó: Mycartoonthing.com

Ha repülőtéren járunk, megfigyelhetjük, hogy a kifutópályán dolgozók, forgalomirányítók mind-mind különböző fülvédő eszközöket viselnek. Ennek az az oka, hogy a sugárhajtású repülők akár 140 dB-es zajterhelést is okozhatnak. Ekkora zajnak kitéve elég nagy esélyünk van arra, hogy anélkül, hogy hosszabb időt töltenénk el a környezetben, azonnal halláskárosodást szenvedünk. Bár a veszély láthatatlan, és hanghullámokon keresztül érkezik, hallásunk egészségére beláthatatlan következményei lehetnek.

Mindenképpen gondoljuk át, hogy a munkánk során vajon milyen zajforrások terhelhetik meg hallásunkat, és keressük meg azokat az eszközöket, melyek segítségével megóvhatjuk egészségünket!

  

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések