Biztosan mindenki nagyon örül neki, hogy beköszöntött a jó idő. Nem szeretnénk ünneprontók lenni, ám úgy gondoljuk, hogy fontos beszélni róla, hogy a napsütéses meleg napok nem csupán a strandszezont, a külső hallójárat-gyulladás szezonját is elhozza számunkra. Ez a betegség legtöbbször a strandolás, a vízbe merülés kapcsán alakul ki, és nem kíméli sem a kicsiket, sem a nagyokat.

 strandszezon.jpg

A külső hallójárat-gyulladás kialakulása

A külső hallójárat egy szűk, faggyúmirigyekkel bőven ellátott, itt-ott kanyargós cső. A hozzávetőlegesen 3 cm hosszú külső hallójáratot bőr fedi, a középfül felőli végét pedig a dobhártya zárja le.

A probléma azzal kezdődhet, hogy a bőr tartósan nedvessé válik. A hallójárat így felázik, és a bőr elveszíti természetes védekező rétegét, leázik ugyanis a fülzsírréteg, és megszűnik a savas vegyhatást nyújtó savköpeny. A testmeleg és a nedvesség – mint egy táptalaj – segítik a kórokozók elszaporodását, emiatt a hallójárat-gyulladás az egyik leggyakrabban jelentkező megbetegedés az uszodába járók és a vízparton nyaralók körében.

Hajlamosító tényezők

A külső hallójárat-gyulladás kialakulását elősegítheti a túlságosan szűk hallójárat, vagy a hallójárat bemenetének a túlzott szőrképződése. Ennek az az oka, hogy a hallójáratban nehézkessé válik az átjárás, így károsodik annak öntisztító mechanizmusa.

A hallójáratban lévő apró hámsérülések is hozzájárulhatnak a hallójárat-gyulladás kialakulásához. Ezek a hámsérülések kialakulhatnak például a külső hallójáratunk túlzott tisztogatása miatt, mely több szempontból sem szerencsés. A helyes fültisztításról ITT olvashat bővebben.

Gyakran előfordul, hogy strandolás után jelentkeznek a panaszok. Ebben az esetben az első tünet az, hogy úgy érezzük, víz ment a fülünkbe, melyet nem tudunk onnan sehogyan sem eltávolítani, kicsurgatni.

Érdemes néhány szabályt betartani, hogy megelőzzük a bajt.

  • Ne nyúlkáljunk mélyen a hallójáratba – száraz vattával sem – főként ne tegyük ezt napi rendszerességgel.
  • Fürdés előtt csepegtessünk néhány csepp babaolajat vagy paraffint a fülünkbe, mely egy időre víztaszító réteget képez a hallójáratunkban, és nem engedi átázni a bőrt.
  • Nagyon hasznosak az egyedileg elkészített uszodai fülillesztékek, melyek megakadályozzák a víz bejutását a hallójáratba.

fültisztító pálcika.jpg

A hallójárat-gyulladás tünetei:

  • A külső fülben kialakult fájdalom,
  • Füldugulás, dugultság érzet
  • Átmeneti halláscsökkenés
  • Hőemelkedés – a magas láz nem jellemző, de előfordulhat
  • Sárgás váladék termelődése, mely a fülkagylóban is megjelenhet, kicsoroghat.
  • Súlyosabb esetekben bőrpír a fülkagyló előtt
  • A fülkagyló duzzanata

 

A hallójárat-gyulladás kezelése

Amennyiben a fenti tüneteket észleljük, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Addig is, amíg nem kapjuk meg az orvosi segítséget, hűtsük füleinket, mely elősegíti a gyulladás csökkenését. Tévhit, hogy a fül melegítése minden fül-probléma enyhítését hozza, ezért legyünk nagyon körültekintőek, és ha hallójárat-gyulladásra gyanakszunk, semmiképpen sem alkalmazzuk ezt a házi praktikát!

Az orvosi kezelés során először a hallójáratunk alapos kitisztítására kerül sor, majd a helyi kezelés következik. Ennek során fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő szerekkel (gézcsík, fülcsepp) gyógyítják a betegséget.

A hallójárat-gyulladás kezelése minden esetben orvosi feladat, így ne várjunk arra, hogy majd magától enyhülnek a tüneteink.

>> Kapcsolódó cikkek:

  

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések