Hát ez könnyű lesz – gondoltam magamban. Egyből beugrott legnagyobb kedvencem, a Twin Peaks, és a David Lynch író/rendező/géniusz által zseniálisan megformált FBI területi igazgató, Gordon Cole karaktere, aztán… nagyjából senki és semmi. Kezdődhetett a kutatómunka, vajon mit tett Hollywood az elmúlt évtizedekben a hallókészülékek elfogadásának és elfogadtatásának érdekében?

Nos, gyorsan elárulom. Nagyjából semmit.

Gordon Cole and Dale Cooper_OK.jpg Gordon Cole (David Lynch) és Dale Cooper (Kyle MacLachlan) a Twin Peaks-ben

Hollywood és a mozi mindig kiváló lehetőséget adott a különböző termékek és szolgáltatások indirekt népszerűsítésének. Amikor a filmekben spontán, de jól láthatóan feltűnik egy márkanév vagy használat közben egy termék, és ha ezeket még ráadásul egy szimpatikus hős használja/fogyasztja, akkor a marketingesek összemosolyognak a nézőtéren: hoppá, itt egy újabb kiváló példát láthattunk a termékelhelyezésre. Professzionális módon, mégsem tolakodóan folyik a brand és az image építése nap, mint nap, a szemünk láttára. Nem nézhetünk meg hollywood-i filmet úgy, hogy ne tűnne fel legalább háromszor az amerikai zászló, a sárga iskolabusz, a Szabadság szobor vagy éppen a Fehér Ház. Jelképek, amik az Amerikai Egyesült Államokat, mint márkát építik, erősítik.

Nem véletlenül volt egy Wilson márkájú labda Chuck Noland (Tom Hanks) társa a lakatlan szigeten (Számkivetett), és az sem volt véletlen, hogy nem fiktív csomagküldő vállalat alkalmazottja volt a főhős (hanem a Federal Express-é). Nem véletlenül utaznak az FBI ügynökök leggyakrabban Lincoln Navigatorral vagy isznak a szereplők állandóan Coca-Cola-t. Ha egy hollywood-i filmben nem Apple számítógépekkel van tele az iroda az olyan, mint amikor nem Bozai József olvassa fel a stáblistát egy film elején: B kategóriás.

És az sem véletlen, hogy a Vissza a jövőbe című film első részében a főhős Marty McFly (Michael J. Fox) Calvin Klein alsónadrágot hord.

Back to the Future_2.jpg

Na de mi a helyzet a hallókészülékekkel? Hogyan jelennek meg a készülékek vagy a hallókészülék viselő karakterek a filmekben?

Nos, nagyrészt sehogy.

Nagy nehezen végül azért kiválasztottam öt filmet, és abban öt szereplőt, akik hallókészüléket hordanak, és talán valamennyire emlékezetesek maradnak az utókor számára. Ez alapján a szubjektív lista alapján pontosan látható, hogy miért nem járul hozzá a filmipar megfelelő mértékben a hallókészülékek elfogadásához.

1. Twin Peaks: Gordon Cole, az FBI területi igazgatója (David Lynch, 1990-1991)

Minden idők legfurcsább és egyben legjobb (O.K., a Homeland és a Mad Men is a legjobb) sorozatában, az első évad ötödik részében tűnik fel először Gordon Cole, akit hihetetlenül kedvel és tisztel a sorozat főszereplője, Dale Cooper különleges ügynök (Kyle MacLachlan). Gordon Cole nagyfokú-súlyos hallásproblémával él, és régi típusú, vezetékes hallókészülékeket hord. Gyakran félreérti, amit mondanak neki, ezért a válaszai jópárszor derültséget okoznak a nézőknek (bár nekem szilárd meggyőződésem, hogy Gordon Cole ezeket szándékosan csinálja). Udvarlása a csinos pincérnőnek, Shelly Johnson-nak (Madchen Amick) számtalan kedvesen tréfás dialógushoz vezet.

Shelly_Gordon_Cole.pngShelly Johnson (Madchen Amick) és Gordon Cole (David Lynch) a Twin Peaksben

A területi igazgató gyakran beszél kódolt nyelven Cooper ügynökkel, amire a beszélgetések közben átmenet nélkül vált: „Cooper, ma egy kis, mexikói csivavára emlékeztetsz engem!” A sajnos csak két évadot megélt sorozat után, Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! címmel Lynch elkészítette a sorozat előzményfilmét, ahol Gordon Cole karaktere még több szerepet kapott.

2. Képlet/Knowing: Caleb Koestler, Jonathan Koestler (Nicholas Cage) asztrofizikus professzor iskolás kisfia (Chandler Canterbury, 2009)

A történet 1959-ben kezdődik, amikor egy Massachusetts-beli általános iskola évnyitó ünnepségén egy hengert ásnak el a földbe, amibe a gyerekek saját rajzaikat helyezik bele. A rajzok témája, hogy milyen lesz a jövő, a világ 50 év múlva. Az időkapszulát 2009-ben kiássák, amiben az épségben maradt rajzok mellett az egyik kislány által leírt számsorozatot találják. Az üzenet egy hallássérült kisfiúhoz, Caleb Koestler-hez kerül, aki egy sajátos képességnek köszönhetően ugyanazokat a suttogó hangokat hallja, mint a számsorozatot leíró kislány.

Knowing_final.jpg Caleb Koestler (Chandler Canterbury), és a hallókészülék direkt ábrázolása a Képlet című filmben

A hallókészüléknek a későbbiekben még szerepe lesz, de a további izgalmak miatt a film végéről nem írok. Egyszer meg lehet nézni, aki még nem tette, akár rá is szánhat másfél órát.

3. A búra alatt/Under the Dome: Lester Coggins lelkész (Ned Bellamy, 2013)

A tévésorozat alapjául Stephen King 2009-es, azonos című regénye szolgál, aminek megfilmesítésében Steven Spielberg egyik produkciós cége látta meg a lehetőséget. Az első évadot hazánkban a TV2 adta, reméljük a folytatást is műsorára tűzi a csatorna. A történetben a Chester’s Mill nevű városkára egyik napról a másikra egy hatalmas, átlátszó búra ereszkedik, ami megakadályozza a ki és bejutást a helyről. A rejtély megoldása mellett természetesen az emberi kapcsolatok és a drámák is szerepet kapnak. Az első évad első öt részében szerepel Lester Coggings lelkész, aki mindkét fülén hallókészüléket visel.

Under the Dome_OK.jpg Lester Coggins lelkész (Ned Bellamy) A búra alatt című sorozatban

Stephen King nem lenne az aki, ha a lelkész nem lenne mindenféle illegális dolog részese. Sajnos esetünkben nem egy jó hallókészülék viselő példaképről van szó. A lelkészt alakító kiváló színész, Ned Bellamy egyébként számos ismert filmben kapott már kisebb-nagyobb szerepet (Con Air – Fegyencjárat, Alkonyat, Django elszabadul, stb.)

4. Angyali szemek/Angel Eyes: Carl Pogue, Sharon Pogue (Jennifer Lopez) édesapja (Victor Argo, 2001)

Jennifer Lopez egy rendőrnőt alakít ebben a drámában, amit minden igyekezetem ellenére sem tudtam végignézni. Viszont a hölgyek biztosan kedvelhetik, ha más nem James Cavaziel miatt. A történetbe nem akarok belebonyolódni – nem is nagyon lehetne – ami most minket érint, azt viszont leírom. Egy korábbi összetűzésük miatt, elviselhetetlenül rossz a viszony Sharon Pogue és brutális apja, a jobb fülén hallókészüléket viselő Carl Pogue között.

Angel Eyes_OK.jpgCarl Pogue (Victor Argo) az Angyali szemek című filmben

A film vége felé Sharon szülei megújítják házassági fogadalmukat, aminek megünneplésére meghívják lányukat is. Vajon a film végére kibékül apa és lánya? Mi lesz a Catch Lambert-t alakító James Cavaziel és Jennifer Lopez sorsa? Ne haragudjanak, fogalmam sincs. Viszont meg kell újra állapítanunk, hogy ebben a filmben sem egy példamutató személy/szimpatikus szereplő visel hallókészüléket.

5. A csaj nem jár egyedül/She’s All That: Simon Boggs (Kieran Culkin, 1999)

A ’90-es évek egyik legsikeresebb tinédzserfilmje, Freddie Prinze Jr. és Rachel Leigh Cook főszereplésével. A filmben Kieran Culkin-t (Macaulay Culkin – Reszkessetek betörők – testvére) egy hallókészülék viselő diák szerepében (Simon Boggs) láthatjuk, aki a Rachel Leigh Cook által megformázott Laney Boggs öccse.

A csaj nem jár egyedül_OK.jpg Simon Boggs (Kieran Culkin) A csaj nem jár egyedül című filmben

Zack Siler, a suli legmenőbb arca fogadást köt, hogy bárkit bálkirálynői magasságokba emel a diáktársnői közül. A választás Laney-re esik. A történetben Simon egyfajta könnyű célpontként, stréber tanulóként van ábrázolva. Szóval kösz Hollywood újra…

Én most csupán 5 filmet emeltem ki. Nem emlékeztem meg olyan „klasszikus alkotásokról”, mint a Rémálom az Elm utcában 6., a Kémkölykök 4: A világ minden ideje, vagy a Blue Blood és a Sons of Anarchy című sorozatok egyes szereplőiről. De amint látható, túl sok minden nem maradt ki.

Ha mégis, kérem írják meg!

Az öt példánkból van egy zseniális, de néha egészen furcsa FBI ügynökünk (Gordon Cole/Twin Peaks), van egy aranyos kissrácunk (Caleb Koestler/Képlet), van egy drogos lelkészünk (Lester Coggins/A búra alatt), van egy brutális apa szereplőnk (Carl Pogue/Angyali szemek), és egy könnyű célpontként ábrázolt iskolásunk (Simon Boggs/A csaj nem jár egyedül).

Vajon Hollywood-ban tényleg ezeken a mintákon keresztül azonosítják a hallókészülék viselőket? Nem, ezt azért nem gondolom ilyen sarkosan. De nem könnyítik meg a helyzetüket, ez biztos.

Ettől függetlenül valamit tehetnének ők is azért, hogy egyre kevesebben gondoljanak stigmaként a hallókészülékekre. Ehhez viszont véleményformálók, valódi példaképek kellenének.

Azt meg csak tényleg halkan kérdezem meg: a felsorolt példák között közül hány női karakterrel találkoztak?

  

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések