Mi jut eszünkbe az ünnepekkel járó stresszel kapcsolatosan? A legtöbbünk csupán az ünnepi készülődés apró-cseprő dolgain problémázik: ajándékok, bejgli, mézeskalács, takarítás. De ne feledkezzünk meg arról, hogy minden tizedik ember hallásproblémával él, és számukra az ünnepi események akár komolyabb frusztrációt is okozhatnak. Hogy miért, és mit tehetünk ellene, most kiderül!

karácsony.jpg

Akinek tökéletes a hallása, el sem tudja képzelni, hogy mit érez az, aki hallásproblémával éli mindennapjait. Fontos tudnunk, hogy a hallókészülék viselése nagyon sokat segít abban, hogy az érintettek teljes életet élhessenek, ám tökéletes hallást nem minden esetben várhatunk tőle. Ezért a halláscsökkenés velejáróra nagyon sok esetben a zárkózottság kialakulása. A halláspanasszal élő személy nehezebben tud kommunikálni környezetével, ezért gyakran előfordul, hogy kerüli a szociális érintkezést. Az ünnepi alkalmak során általában több ember gyűlik össze, többfelé is kell figyelni, így a hallásproblémával együtt járó frusztráció jelentősen növekedhet.

Mit tehetünk?

Le kell szögezni, hogy sok gyakorlással, rendszeres (nem alkalmi jellegű) hallókészülék viseléssel a hallásélmény, és ezáltal az életminőség igenis javítható. Fontos, hogy ha valaki a halláscsökkenés tüneteit észleli magán, még időben forduljon szakemberhez! De mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a hallókészüléket viselő családtagunk, ismerősünk, munkatársunk még tökéletesebben értsen meg minket. Az ünnepek alatt hallásproblémával élő vendéget várunk? Íme, néhány tipp házigazdák részére azért, hogy vendégünk szívesen térjen vissza jövőre is!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő környezetet?

karácsonyi buli

Fontos, hogy megfelelően alakítsuk ki a vacsora, összejövetel helyszínét.  Jól megvilágított szobát, éttermet válasszunk, hogy beszélgetés közben a hallókészüléket viselő ismerősünk mindenki arcát láthassa. A hallásproblémával élők ugyanis (bár sokszor maguk sem tudják) kifejlesztik magukban a szájról olvasás képességét, ami megkönnyíti számukra a kommunikációt. Ezen kívül fontos még az is, hogy ne legyen a háttérben zajforrás, például hangos TV, zenelejátszó, hangfal, zenekar, stb. A villogó fények szintén nehezítik a szájról olvasást, így kerüljük a villódzó karácsonyi égősorokat, és a TV-t sem elég lehalkítani, mivel még néma állapotban is zavaró lehet.

Mit vegyünk figyelembe, amikor hellyel kínáljuk a vendégeket?

karácsonyi ültetés

Egy hallásproblémával élő ember számára két alapvető probléma vetődhet fel olyankor, amikor helyet foglal egy asztalnál, vagy egy kanapén. Az egyik, hogy nehezen érti meg, amit a tőle távol ülők mondanak. Próbáljunk meg ezért az asztal vagy a szófa közepénél helyet kínálni számára, így az éppen megszólaló felé fordulva kisebb eséllyel fordul elő, hogy olyan távolságba kerül, hogy nem látja mások arcát beszéd közben. A másik dolog a háttérzaj problémája. Gyakran előfordul, hogy szól a CD lejátszóból a zene, esetleg zenekar szolgáltatja a háttérzenét vacsora közben, netán kifogtunk a szomszéd asztalnál egy hangosabb társaságot. Ilyen esetben próbáljunk úgy helyet foglalni, hogy a hallásproblémával élő ismerősünk, rokonunk minél távolabb kerüljön a zajforrástól, így megkönnyíthetjük számára a beszédértést (ha otthon vagyunk a CD lejátszót egészen le is halkíthatjuk).

Hogyan kommunikáljunk?

Amikor társalgást kezdeményezünk hallókészüléket viselő beszélgetőpartnerünkkel, először vegyük fel vele a szemkontaktust, majd a beszélgetés közben mindig forduljunk felé, hogy megkönnyítsük számára a szájról olvasást. Törekedjünk arra, hogy mindig tisztán, érthetően, és normál sebességgel, vagy annál egy nagyon picivel lassabban beszéljünk. Ha egy egész társaság vesz részt a társalgásban, figyeljünk oda, hogy egyszerre csak egyikünk beszéljen. Legyünk türelmesek, amennyiben beszélgetőpartnerünk nem érti meg, hogy mit mondunk, ismételjük meg a mondanivalónkat egy kicsit másképpen megfogalmazva. Igyekezzünk odafigyelni arra, hogy ne motyogjunk, vagy suttogjunk, azonban ne is hozzuk kellemetlen helyzetbe beszélgetőpartnerünket azzal, hogy kiabálunk, vagy túlzottan artikulálunk. Talán nem is gondolnánk, de a hangos beszéd torzíthatja a hangokat, és a szájról olvasást is megnehezíti.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosnak bizonyulnak, és ha bármit kihagytunk, a további ötleteket várjuk a hozzászólásokban vagy a hallasspecialista@gmail.com e-mail címre. Kellemes Ünnepeket mindenkinek!

  

Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések